Zooitje ongeregeld

UO: De kip of het ei

Plato, een der grootste filosofen aller tijden stelde zijn volgers onlangs de vraag: Geef nu eens de Ultieme Oplossing voor het probleem ‘Wat was er eerder, de kip of het ei’. Beste Plaat, dat is vrij simpel.

Het moge duidelijk zijn dat het nooit de kip geweest kan zijn. Dan was de soort acuut uitgestorven. Zonder haan geen bevruchtte eieren, zonder bevruchtte eieren geen nageslacht. Tenzij je net zo’n vreemde kunstgreep verricht als in de bijbel, waar gesteld wordt dat Adam en Eva de eerste mensen op aarde waren, en dat toen hun oudste zoon zijn jongere broer vermoorde hij zijn toevlucht zocht bij ‘de andere mensen’ zonder te vertellen waar die andere mensen vandaan kwamen.

Het moge duidelijk zijn dat om diezelfde rede ook het ei (enkelvoud) geen optie is. Neen, de  correcte vraag is ‘Wat was er eerder, de kip of de eieren’. Daarop is het antwoord heel simpel. De eieren.

Ergens in een onrustige vulkaan vol water, lava en kalk klonteren honderdduizendenmiljoenen amoebes lekker tegen elkaar. Een soort van Big Bang. Langzaam versmelten een aantal van de eencellige zich tot klompjes meercellige. Deze klompjes rollen wat door de kalk en er komt een soort van korstje om de celklompjes (aak kern) heen. Dankzij de warmte van de lava gedijen de kalkklompjes goed en op een mooie dag barsten een aantal van de klompjes open en zie… de evolutie in optima forma in werking. Sommige van de klompjes die nog in het water lagen bevatte schildpadachtige wezentjes. Andere eitjes, die net boven de waterlijn lagen bevatten kip-achtige wezens. Gelukkig voor hun nageslacht zowel mannelijke als vrouwelijke wezens.

Dus filosofen overal, stop maar met nadenken. De ultieme oplossing is bekend. De bloemen en de chocolade kunnen afgegeven worden bij de artiesteningang. De biologie Nobelprijs is volgens jaar voor mij.

© Rianne, december 2013

Naast zijn WE-300 heeft Platoonline nog een schrijfopdracht in het leven geroepen en wel de Ultieme Oplossing (voor een eeuwenoud probleem). Voor meer UO’s of WE-300’s, klik hier.

Advertenties

18 thoughts on “UO: De kip of het ei”

 1. Oef, blij dat dat eindelijk opgelost is. Wel geniaal eigenlijk, om het probleem bij de vraag te leggen. Hopelijk komen niet te veel leerlingen volgende week op dat idee…

 2. Dat ik dat allemaal niet veel eerder heb gezien. Zo moet het natuurlijk gegaan zijn. Als ze ooit bij mij komen om te vragen wie de NOBEL prijs moet krijgen zal ik mijn wenkbrauwen optrekken en heel neerbuigend zeggen: ‘maer vrind, er is er toch maar één die daer veur in aanmerking komt? Rianne natuurlijk. Snel, zet die eurkonde op haer naem en gireer dat bedrag op haer rekening. Kerel, doe het meteen!!

  Rianne, je hebt en passant bewezen dat jij slimmer en beter bent dan alle filosofen op aarde. Daarom kniel ik, pseudoplato, in opperste bewondering aan je voeten en fluister: ‘Rianne, het was een diep, zeer diep stuk. Dank je wel.’

 3. En dát is het hele eieren eten, appeltje eitje.
  Mocht die Nobelprijs om één of andere reden niet doorgaan, je filosofie legt je in ieder geval geen windeieren.

  1. Euh…. Nou, euhm… Of ik die prijs wil hebben?

   Natuurlijk wel. Een prijs is een prijs.. Draag je mijn ‘onderzoek’ voor?

Reacties zijn gesloten.