Recept

Recept: Vette kip en RisiBisi

Tja, nieuw dieet (glutenvrij), nieuwe manier van koken. Nieuwe probeersel bedenken, oude recepten aanpassen, rondspeuren op het net om ideeën op te doen, klaarmaken en, indien ze goed smaken, delen natuurlijk. Want zo ben ik wel.

Hieronder volgt het recept van en Vette kip en RisiBisi inclusief een aantal variatie tips.

Ingrediënten Vette Kip (2 tot 3 personen):

50 gr roomboter / 100 tot 150 gr vet spek in blokjes / 4-6 drumsticks / foelie / krulpeterselie / mok zilvervliesrijst / ongeveer 1 liter kippenbouillon / geraspte parmezaanse kaas / optioneel: 1 fijngesnipperd sjalotje en 1 fijngesneden teentje knoflook

Ingrediënten RisiBisi (2 tot 3 personen):

2 el olijfolie / 50 tot 100 gr magere spekblokjes / 200 gr kipfilet in blokjes / foelie / platte peterselie / (rode peper) / mok zilvervliesrijst / ongeveer 1 liter kippenbouillon / geraspte parmezaanse kaas / groente naar voorkeur *)

Bereiding Vette kip:

Smeer de drumsticks in met foeli. Snijd de steeltjes van de peterselie in kleine stukjes. Verwarm de helft van de roomboter in een grote braadpan. Voeg het vet spek en de peterselie (sjalot en knoflook) toe en bak even. Voeg de drumsticks toe en bak deze rondom bruin en deels gaar. Voeg dan de rijst toe en bak dit in het vet tot de korrels glazig worden. Voeg 750 ml  van de kippenbouillon toe, breng het gerecht aan de kook en laat op een klein pitje met het deksel schuin op de pan het vocht helemaal verdampen. Mocht het vocht op zijn voordat de rijst en / of de kip gaar is, voeg dan lepelsgewijs nog wat bouillon toe.

Snijd ondertussen de rest van de peterselie in kleine reepjes. Als al het vocht is verdwenen en de rijst droog is draai je het vuur uit. Roer het restje roomboter, de parmezaanse kaas en de peterselie door het mengsel en serveer terwijl het nog warm is.

Bereiding RisiBisi (2 tot 3 personen)

Smeer de kipfilet in met foeli. Snijd de steelt steeltjes van de peterselie (en het rode pepertje) in smalle reepjes. Verwarm de olijfolie in een braadpan. Voeg het spek, (de rode peper) en de peterselie toe en laat dit even meebakken. Voeg dan de kipfilet toe en bak rondom bruin. Voeg de rijst toe en en bak dit in de olijfolie tot de korrels glazig worden. *) Voeg dan de bouillon toe, breng aan de kook en laat daarna de (groente en de) op een klein pitje garen.

Snijd ondertussen de rest van de peterselie fijn. Als bijna al het vocht door de rijst is opgenomen en de kip gaar is, *) voeg je de peterselie toe. Laat even meekoken. Als bijna al het vocht is verdwenen draai je het pitje uit en voeg je de kaas toe.

*) Groenten toevoegen: Afhankelijk van de soort groenten die je gebruikt voeg je deze tijdens het kookproces toe.

Verse groenten zoals sperziebonen, snijbonen, doppers of witlof: meteen na de rijst en voor de bouillon.

Groenten uit blik of bijv tomaat in blokjes voeg je gelijk met de tweede ronde peterselie toe zodat ze warm kunnen worden.

vette kip

© Rianne, 13 juni 2015

Advertenties

5 thoughts on “Recept: Vette kip en RisiBisi”

Reacties zijn gesloten.