Lifestyle op z'n Wiebels

Verzorging van dreadlocks

Aangezien ik de laatste weken met enige regelmaat geconfronteerd ben met de vraag ‘Hoe was je dreadlocks’ of de opmerkingen ‘Maar die dingen mag je toch niet wassen’ leek het mij een goed idee het hier eens te hebben over het wassen van dreadlocks. Ik kan mij namelijk voorstellen dat een aantal van mijn lezer(es)s(en) met gelijksoortige vragen/ideeën zitten. Tijd dus om openheid van zaken te geven.

De eerste twee keren dat ik dreads had, waren deze grotendeels gemaakt van synthetisch ‘haar’. Op advies van de kapster heb ik mijn dreads toen gespoeld met azijnwater. Een deel azijn op 9 delen water.  Azijn is een prima ontvetter en vuil verwijderaar. De eerste keer dat ik mijn dreads daar mee waste was ik wel huiverig omdat ik bang was dat ik naar zure bommen zou gaan ruiken  maar tot mijn grote verbazing rook mijn haar fris en fruitig na zo’n spoelbeurt.

Na het verwijderen van de tweede serie nepdreads liet ik echte dreads zetten. Omdat dat allemaal mij eigen haar was mocht ik het wassen met gewone shampoo. Ook deze moest verdund worden in de verhouding  1/10. Het uitspoelen van dreadlocks is nu eenmaal lastiger dan gewoon haar, vandaar.

Tegenwoordig (ahum, de vorige keer en nu dus) heb ik mijn dreads laten zetten bij een dreadlock specialist. Deze specialist verkoopt ook speciale dreads verzorgingsproducten. Ik was mijn haar met een 100% natuurlijke shampoo die speciaal is ontwikkeld voor dreadlocks. Omdat er geen conditioner of zo in zit, ontklit het de dreads niet. Verder schuimt het spul nauwelijks en dankzij de tea-tree, rozemarijn en pepermunt olie in de shampoo blijft mijn haar schoon en mijn huid roos en jeukvrij.

Hoewel ik mijn haar dus wel mag wassen is het, zeker de eerste tijd, niet verstandig om je dreads te vaak te wassen. Ik zit nu op een schema van eens in de twee weken. Tussen de wasbeurten in breng ik om de drie a vier dagen een wax-laagje op mijn dreads aan. Dat laagje zorgt er onder andere voor dat vuil geen kans krijgt om in mijn dreads te nestelen. Voor het waxen gebruik ik nu nog een huis- tuin en keuken wax maar ik heb  toch weer de officiële dreadlock-wax besteld. Deze is gemaakt van o.a. bijenwas en hennepzaad-olie en zorgt er voor dat de dreads minder pluizen en mooi strak blijven.

Bovenstaande, en dan met name het waxen, lijkt een hoop werk maar dankzij het feit dat ik ’s-morgens binnen 30 seconden klaar ben met het stylen van mijn haar (ik doe er of een haarband in, of een elastiek, of een paar knopen) ben ik gemiddeld genomen heel wat minder tijd kwijt aan het verzorgen van mijn haar dan voor de dreads. Maar het allerbelangrijkste vind ik nog steeds het feit dat ik, in mijn ogen in ieder geval, nooit meer een bad hairday heb.

Zo, dit was de korte cursus: Verzorging van dreadlocks voor beginners.

© Rianne

Advertenties

21 thoughts on “Verzorging van dreadlocks”

 1. Leuk stukje!!! Was idd benieuwd naar de verzorging.
  Ik vind dreads echt cool. Wie weet doe ik het ooit zelf nog eens..
  Maar dan moet ik eerst iets meer haar hebben.

  Like

 2. Pingback: Auw.. | Wiebeltjes
 3. Hay.. u kent mij verder niet, ik heb alleen een tip: juist geen wax. Aan wax blijft juist rommel plakken en het gaat je dreads in. Wat dus het dread proces in de weg staat. Mijn dreads zetter deed er wax in en ik in het begin ook. Toch mee gestopt en het werkt echt beter. Plus geen plakzooi op kussens e.d. geen pluis en stof wat juist aantrekt. En geen vieze handen. Naar een paar was beurten had ik het er eindelijk uit. Dat merkte ik aan het palmrollen. Geen wax meer wat aan m’n handen zat. En ze zien er nu een paar maanden echt beter uit dan de tijd met wax.
  Ieder voor zich natuurlijk..
  Nice hair.. en lekker van genieten 😀 doe ik ook, elke dag weer 😀

  Like

Reacties zijn gesloten.