Zij die mij na staan

Oma blij!

Oma is niet best ter been en veel van wat er in huis moet gebeuren kan zij zelf echt niet meer en heeft zij dus noodgedwongen uit handen moeten geven.  Dagelijks komen er mensen om haar te helpen met het aan-en uittrekken van haar steunkousen, het verzorgen van de wond op haar bil. Ze krijgt hulp bij het douchen, er komt iemand poetsen. Schone Zus maakt elke twee weken de medicijnkist klaar en Schone Zus, Tante, Buurvrouw en ik zorgen voor de wekelijkse boodschappen.

Een van de dingen die zij nog wel zelf kan en ook doet is de was al kost het sorteren van de was haar veel tijd en energie omdat zij nauwelijks kan staan en zich moeizaam voortbeweegt. Mam is zuinig op haar machine  en op haar kleren dus de bonte was wordt keurig in waszakjes gestopt zodat er geen kleine onderdeeltjes in de pomp kunnen komen. Alleen de witte was gaat zo het machine in. Zo ook van de week.

Na het draaien van de witte was zag Mams twee latex handschoentjes verfrommeld in de deurrand liggen. Een van de verpleegkundige die haar wond verzorgt had die dingen weer in de verkeerde mand gegooid. Foutje, bedankt. Het droogprogramma werd opgestart en na een paar uurtjes was de was niet alleen schoon maar ook droog.

Zaterdag, een uurtje voordat wij kwamen, zette Mams een bont wasje aan. De machine startte, nam water, stopte en weigerde verder alle dienst. In de wetenschap dat ik onderweg was liet zij de boel de boel. Eenmaal binnen, en nog voor de koffie, lag Yep al op zijn knieën bij het machine. Die van Mams staat gelukkig op een verhoging dus het weg laten lopen van het water en het schoonmaken van het vreemde voorwerpen filter is daarmee een stuk makkelijker dan dat laag bij de grond fröbelen bij mij in de badkamer. Toen al het water uit de machine was en Yep het filter los draaide bleken er niet twee maar drie handschoentjes in de wasmachine beland te zijn. Nummer drie had zich helemaal rondom het filter gewikkeld en vastgeknoopt waardoor het niet meer kon draaien. Er moest een schaar aan te pas komen om het ding te verwijderen. Uiteindelijk appeltje/eitje. Maar niet iets wat Mams nog zelf kan.

Eind goed, al goed. Behalve voor de verpleegkundige die Mams de eerste weken komen helpen. Want die krijgen eerst allemaal te horen wat er gebeurt is, en daarna wordt hun handelen helemaal met argusogen bekeken.

En ik.. Ik ga volgende week dat vreemde voorwerpen filter maar eens schoonmaken. Iets met beter voorkomen dan genezen.

Hoe vaak maak jij het vreemde voorwerpen filter van je wasmachine schoon?

© Rianne

Advertenties

10 thoughts on “Oma blij!”

  1. Oh shit! Nog zo’n klus die vriendje-lief normaal gesproken doet. Ik zet ‘m op mij (superlange) to do-list.. Fijn dat Yep mams uit de brand kon helpen!

    Like

Reacties zijn gesloten.