Pap’s tekeningen

Zoals begin dit jaar aangekondigd ga ik dit jaar  (2014) tekeningen van mijn vader als header gebruiken.

Mijn vader heeft zijn hele leven met zijn handen gewerkt. Eerst als bankwerker, later als werkvoorbereider. Behangen kon hij als de beste en voor de meeste klusjes in huis draaide hij zijn hand niet om. En toen ging hij op 58 jarige leeftijd met pensioen. De draaibank in de schuur draaide overuren. Binnen een paar jaar was de hele familie voorzien van -tig lampenvoeten en kandelaars.

Zo rond zijn 73 verhuisde pap en mam van een huis naar een flat. Voor de draaibank was geen plaats. Aangezien pap met puzzelen en fietsen geen hele week kon vullen ging hij op zoek naar een nieuwe hobby. Toen mijn moeder een aquarel, gemaakt op de hobbyclub, mee naar huis nam vroeg pap of dat moeilijk was. ‘Nee’, zei mam, gaf hem de doos met verf en een leeg aquarelblad en pap begon. Omdat hij totaal geen fantasie had maar wel een goed timmermansoog nam hij een plaatje wat hij mooi vond en tekende dat na. Onder het tekenen vergrootte hij het plaatje zodat er geen stukje papier onbenut bleef. De techniek van het tekenen en schilderen haalde hij uit diverse boeken. Een autodidact dus.

In 2010 sloeg de Alzheimer toe bij pap. Een van de eerste dingen die hij kwijt raakte was zijn vermogen om te tekenen, al snel gevolgd door lezen en puzzelen. Het werden lege dagen. Na veel geplaar in het medische circuit kreeg hij eind 2011 medicijnen voorgeschreven die hielpen. Zijn geheugen werd weer wat beter, puzzelen en lezen ging weer en ook het tekenen kwam voorzichtig terug.  Voorjaar 2012 werd pap noodgedwongen (in eerste instantie tijdelijk) opgenomen in een verzorgingstehuis. Het zelfde tehuis waar hij al twee dagen in de week naar de dagopvang ging. Een van de vrijwilligsters in het tehuis is kunstenares en zij nam pap elke woensdagmiddag onder haar hoede. Hij kreeg teken- en schilderles, leerde nieuwe technieken en kreeg  stapels huiswerk. Pap beschouwde het als zijn werk en leverde twee tot drie tekeningen/schilderijen per week af.

Eind 2012 begin 2013 was duidelijk dat de medicijnen voor hem niet meer werkten. Dat was niet alleen merkbaar in zijn gedrag maar ook in zijn tekeningen. Het vergrootte van de voorbeelden lukte niet meer, de fijnere penseelstreken verdwenen. Toch bleef hij er plezier aan beleven en heeft het tekenen heel lang volgehouden en iedereen die op bezoek kwam moest even de laatste ‘aanwinsten’ bekijken zo trots was hij op zijn werk.

Een deel van zijn tekeningen hangt nog in het tehuis. Het grootste deel staat in een grote boodschappentas bij mijn moeder. Een tijdje geleden heb ik er een aantal uitgezocht die ik mooi vind. Ik moet ze nog inlijsten en ophangen, maar dat komt wel.

van 26 december t/m 24 januari

cropped-tekeningen-pap.jpg

De header van januari bestaat uit twee maal dezelfde tekening. De linkse is een van zijn eerste werken. De voorstelling heeft hij ‘gepikt’ van de telefoonklapper die al tig jaar bij hun naast de telefoon hangt. De rechtste versie stamt uit de tijd dat hij of net ziek was, of de medicijnen goed werkte. Hoewel de lijnen wat scherper zijn en de details wat vager lukte het tekenen hem nog best.

van 25 januari t/m 20 februari

cropped-tekening-pap-winterlandschap1.jpg

Vanwege de weersvoorspellingen voor februari heb ik gekozen voor een winterlandschap. Ik weet niet wanneer deze gemaakt is maar aan de bomen te zien is dit een werkstuk uit de periode dat de ziekte hem net in zijn greep kreeg. Deze tekening doet mij denken aan mijn uitstapjes met pa. In de zomermaanden gingen we regelmatig samen fietsen, in de wintermaanden gingen we met de auto weg. Onze momenten samen.

van 21 februari t/m 20 maart

Gerben van Gogh

Maart is Van Gogh-maand vandaar deze reproductie van de hand van pap. Hij heeft dit schilderij gemaakt in de tijd dat hij in het verzorgingstehuis woonde. Het werk is door hem gesigneerd. Er zitten twee perforatergaatjes aan de bovenkant. Iemand had hem een multo-map gegeven om zijn tekeningen in op te bergen. Toen zijn tekenlerares daar achter kwam heeft hij een echte tekenmap gekregen maar voor een aantal tekeningen kwam dat te laat.

van 21 maart t/m 18 april

cropped-header-april.jpg

Het is nog wel geen april, maar bij een nieuw blog lay-out hoort een nieuwe header. Bovendien is het zulk lekker weer dat je je in mediterrane sferen waant. Daar past deze tekening, uit de periode voordat hij ziek werd en nog nooit les had gehad, goed bij. Nagetekend van een foto uit de Kampioen (vernoed ik). Kale takken zijn nooit zijn sterkste punt geweest maar wanneer ze op het voorbeeld staan neemt hij ze over.

19 april t/m 11 mei

header

Dit keer staat hier de volledige tekening, en niet alleen het stukje wat binnen het formaat van de header past. De tekening is handtekeningloos, dus uit de periode voordat hij ziek werd. Als er in de Kampioen een reportage over Venetië heeft gestaan, heeft hij hem daar van nagetekend.

12 mei t/m 30 mei 

foto

Wederom met dank aan de Kampioen. Het oogt Frans voor mij (en ik moet er een scherpere foto van maken).

31 mei t/m 24 juni

pap tekening

25 juni t/m 14 juli

foto

Hoewel hij een klein beetje bang was voor water  en geen geweldige zwemmer (hij en ik hebben ooit samen op zwemles gezetten) deelde pap en ik een fascinatie voor water. Boten komen veelvuldig terug in zijn werk.

15 juli t/m 9 augustus

schilderij-nageschilders.jpg

Na 42 dienstjaren ging pap vervroegd met pensioen. Een van zijn mooiste werkervaringen was een project van drie maanden in Singapore. Wat hij wel altijd jammer vond was dat hij het niet voor elkaar had gekregen dat mijn moeder mee mocht. Toen hem twee jaar na zijn pensionering gevraagd werd nogmaals naar Singapore te gaan stelde hij een voorwaarden: Zijn vrouw ging mee. Slecht onderhandelaar als hij was kreeg hij dit toch voor elkaar. Van november 1985 t/m april 1986 hebben zij daar doorgebracht. Een tijd waar zij altijd met liefde en plezier op teruggekeken hebben. Samen hebben zij bovenstaand schilderij (het origineel dan) gekocht. Daar waar pap normaal van een klein plaatje een groots schilderij maakte, heeft hij dit keer andersom gewerkt en alles verkleind. Het origineel is meer dan een meter hoog. De kopie net geen A3.

10 augustus t/m 10 september

tekening pap

pap's tekening tweevoud

Heel lang heb ik gedacht dat bovenstaand tafereeltje thuis hoort in de serie vakantiehuisjes van een bekende vakantiepark keten maar nadere bestudering maakt dat ik vermoed dat ook dit een beeltenis uit zijn geliefde Kampioen is. Ik zie bergen, ik zie sneeuw. Ik zie verlaten en vervallen huizen. Ik zie schoonheid.

11 september t/m 4 oktober

pap's tekeningen

Om de een of andere reden vertegenwoordigd deze tekening het ultieme vakantie gevoel voor mij. Waarom? Al sla je me dood. Het is gewoon zo.

5 oktober t/m 7 november

tekening pap

Ik weet het niet 100% zeker maar iets zegt mij dat dit kerkje ergens in Friesland staat, pap’s geboorte provincie. Zonder handtekening, dus uit de tijd voordat hij dement werd.

8 november t/m 26 november 

Pap's tekening nov 14

Een herfstig plaatje. Vast nagetekend uit de kampioen. Daar was pap een kampioen in. Qua gevoelstemperatuur past hij perfect bij dit jaargetijden. Alles straalt herfst uit. Als ik lang genoeg naar de tekening kijk hoor ik de wind door de berkenblaadjes fluisteren.

27 november t/m 13 december

winterlandschap

Ondanks het feit dat we hier in de regio pas een keer nachtvorst hebben gehad vind ik het koud genoeg worden om een winterlandschap als header te plaatsen. Ik weet niet welke kerk pap hier getekend heeft of welk plaatsje, wat ik wel weet is dat de tekening uitnodigt om te gaan wandelen al waren kale bomen niet zo zijn ding (qua tekenen dan). In de sneeuw. Maar nu nog even niet.

14 december t/m 31 december 2014

Pap's tekeningen: creepy boom

Niet de beste foto ever (ik probeer binnenkort een betere foto te maken, beide tekeningen zijn in bezit van mijn moeder) maar deze foto laat wel heel goed zien wat de ziekte Alzheimer i.c.m. vasculaire dementie met je doet. Het schilderij rechts heeft hij in het pre-ziekte stadium getekend, het linkse in de tijd dat hij al was opgenomen en de medicatie uitgewerkt raakte.

Dat was de laatste. Hier staat nog een overzicht van heel veel van zijn tekeningen en er zullen er vast nog wel eens voorbij komen. Het is zonde om ze niet te gebruiken.

Rianne, januari 2015

13 thoughts on “Pap’s tekeningen”

  1. Nu pas lees ik het verhaal van pap’s tekeningen. Zou je ze niet opnieuw gaan gebruiken? Ze zijn zo mooi.

    Mijn vader heeft ook zijn hele leven getekend en geschilderd. Hij is 90 geworden en tot 3 maanden voor zijn dood op en schilderclubje geweest. Hij kon heel goed in perspecitief tekenen en is zowel schoenmaker als meubelmaker geweest waarbij hij die kwaliteiten goed kon gebruiken. Schilderen was vrijwel allemaal abstract en mensen en dieren kon hij niet. Samen zijn we vaak naar musea geweest en hadden dezelfde voorkeuren, daar geen abstracte schilderijen eigenlijk. Ook beelden konden we samen graag naar kijken

    Liked by 1 persoon

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s